Zoeken
  • Thaddeus Knops

Geen lift

Terwijl ik mijn eerste en tot nog toe enige marathon liep werd ik mentaal misschien wel harder uitgedaagd dan fysiek.


Ik had een prachtig trainingsplan gemaakt om in een maand klaar te zijn om 42,2km hard te lopen. Ik plande wekelijks een langere duurloop maar was zo laks om de route niet te checken. Hierdoor liep ik na de 21km in week één opeens maar 18km in week twee. In week drie volgde 30km, onverhard, met 1500 hoogtemeters in Sauerland. Goed plan toch? Twee dagen later werd ik ziek en zeven dagen later stond ik aan de start.


Ook onderweg maakte ik alle fouten die een beginner kan maken. Ik startte te hard (15 km/u). At of dronk de eerste 25 kilometer niet. Ik maakte me druk om externe factoren waar ik geen invloed op had (waar staan mijn vrouw en dochter me nou aan te moedigen?). Dit resulteerde in een volledig uur verval in mijn tijd op de tweede halve marathon ten opzichte van de eerste halve.


Natuurlijk deden mijn benen pijn. Natuurlijk wisselde het tempo, net als de ondergrond en hellingshoek. De tweede helft van de marathon ging namelijk niet rechtdoor over asfalt maar onverhard door duinen en over het strand. Wie had die marathon van Terschelling ook alweer uitgekozen?En daar, net toen ik de duinopgang van het strand af naar een wat harder pad had volbracht, zei een stemmetje in mijn hoofd "misschien kun je wel even achterop de fiets bij iemand". Het duurde maar kort, maar staat me nog helder bij. Natuurlijk wil je geen lift naar de finish wanneer je deelneemt aan een marathon. Je wil hem uitLOPEN. Stap voor stap, de ene voet voor de andere.


Dat is niet makkelijk, dat kost moeite. Maar juist omdat het moeite kost levert het ook iets moois op. Want zonder die moeite, is het veel minder mooi.


Moraal van het verhaal: als iets moeite kost, als de uitdaging groot is, is de beloning ook mooier.


De medaille ligt ergens in een la in de kamer van mijn dochter. Ik heb sinds die marathon nooit meer langer dan twee uur hardgelopen. Aan het einde van de zomer van 2020 loop ik een trailrun van 168km. Maar wel met een andere voorbereiding en vooral een andere mindset. Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan.

1 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven

Hoe zat het ook alweer?

Geattendeerd op een nieuw onderzoek door een collega? Of zelf een kop gelezen in de krant die de resultaten van een nieuwe behandeling belicht? Waar moest je dan ook alweer op letten om een waarde-oor

Shark Habits; one bite and it's gone

Ik las in het boek "Now What" van Dan John over een fenomeen wat hij Shark Habits noemt. Een witte haai jaagt op zijn prooi door vanuit de diepte in één keer in volle vaart omhoog te schieten en zijn

©2021 by PRfysio.nl. From injuries to PR's